Kaarsen maken is een kunst die al eeuwenlang wordt beoefend. Met de opkomst van nieuwe materialen en technieken zijn er talloze manieren om unieke en prachtige kaarsen te maken. In deze blogpost zullen we ons concentreren op het gebruik van siliconen mallen om kaarsen te maken met zowel sojawas, koolzaadwas en paraffine, drie populaire materialen in de wereld van het kaarsen maken. Siliconen mallen geven jouw de mogelijkheid om hele gedetailleerde kaarsen te gieten, in welke vorm dan ook! Laten we ons verdiepen in de wereld van siliconen mallen en hoe jij de mooiste kaarsen kan gieten voor jezelf, geliefden of natuurlijk jouw kaarsenwebshop!
Waarom Siliconen Mallen?
Siliconen mallen bieden tal van voordelen voor het maken van kaarsen. Ze zijn flexibel, duurzaam en komen in een breed scala aan vormen en maten, waardoor je de vrijheid hebt om je creativiteit de vrije loop te laten. Bovendien zorgen siliconen mallen voor een gladde afwerking van de kaars, waardoor het eindproduct er professioneel uitziet.
Sojawas versus Paraffine
Voordat we dieper ingaan op het proces van kaarsen maken met siliconen mallen, is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen sojawas, koolzaadwas en paraffine. Sojawas wordt gemaakt van sojabonen, koolzaadwas van koolzaadolie en ze staan bekend om zijn milieuvriendelijke en duurzame eigenschappen. Het brandt langzamer en schoner dan paraffine, en het laat geen roet of giftige stoffen achter. Paraffine daarentegen is afkomstig van aardolie en wordt vaak gebruikt vanwege zijn lage kostprijs en gemakkelijke verkrijgbaarheid. Het brandt echter sneller dan sojawas en koolzaad. Paraffine kan meer roet produceren.
Stapsgewijze Gids voor Kaarsen Maken met Siliconen Mallen:
-
Voorbereiding van de Siliconen Mallen: Zorg ervoor dat je siliconen mallen schoon en droog zijn voordat je begint. Als je nieuwe mallen gebruikt, is het een goed idee om ze eerst in te vetten met een dun laagje plantaardige olie om te voorkomen dat de kaarsen blijven plakken. Met gebruik van een lontenprikker kan je een lont door de mal heen brengen zodat jouw afgeronde product natuurlijk ook een lontje heeft. Wel zo handig als je de kaarsen wilt gaan branden natuurlijk!
-
Smelten van de Was: Smelt de gekozen was (pillar sojawas, koolzaadwas of paraffine) in een pannetje, dubbele boiler of een magnetronbestendige kom. Ook heb je verschillende waxketels met kraantjes om dit proces gemakkelijk te maken! Zorg ervoor dat je de was op de juiste temperatuur smelt volgens de instructies van de was die jij gebruikt. Deze kan je allemaal op onze webpagina's vinden!
-
Toevoegen van Geur en Kleur (Optioneel): Als je aromatische of gekleurde kaarsen wilt maken, voeg dan op dit moment geur- en kleurstoffen toe aan de gesmolten was. Zorg ervoor dat je geur- en kleurstoffen gebruikt die speciaal zijn ontworpen voor kaarsen maken.
-
Gieten van de Was in de Siliconen Mallen: Giet voorzichtig de gesmolten was in de siliconen mallen. Vul de mallen tot net onder de rand om te voorkomen dat de kaarsen overstromen.
-
Uitharden en Afwerking: Laat de kaarsen volledig uitharden op kamertemperatuur, wat meestal enkele uren duurt. Als de kaarsen eenmaal zijn uitgehard, kun je ze voorzichtig uit de mallen verwijderen. Als er luchtbellen zijn ontstaan tijdens het gietproces, kun je deze gladstrijken met behulp van een warmtepistool.
-
Geniet van je Prachtige Kaarsen: Nu je kaarsen zijn uitgehard en uit de mallen zijn verwijderd, zijn ze klaar om te worden aangestoken en van te genieten! Plaats ze op een veilige en stabiele ondergrond voordat je ze aansteekt en geniet van de warme gloed en heerlijke geur die ze verspreiden.
Zijn je kaarsen iets te zacht? Voeg dan een stevigere was toe! Stearine, bijenwas en paraffine zijn erg stevig en worden vaak toevoegd aan kaarsen om deze te verstevigen!
Reactie plaatsen
Reacties